Gérce / Művészek, Mesterek

Művészek, MesterekLakos Endréné, Éva néni
 

Amatőr festőművész,akinek művei kiállításra is kerültek.A festményenek kiállításai megtekinthetőek voltak:Gércén,Sümegen és Sárváron.

 

 

 

Adatlap

  • Foglalkozás: -
  • Telefon: -
  • Fax: -
  • E-mail: -
  • Honlap: -

BERKE ANDRÁS ifjú feltaláló

A mobiltelefonok kezdetben pusztán beszédátvitelre szolgáló készülékként funkcionáltak, azonban napjainkra már komoly számítási kapacitással rendelkező kéziszámítógépekké váltak. Az évtizedek óta tartó fejlődés után, néhány éve jelentek meg az ún. „okostelefonok” (smartphone).  Ezek az eszközök teljesítményüket tekintve egy tíz éve kapható asztali számítógép szintjén állnak, nagyméretű kijelzővel, több GB tárolóval, mobilinternet támogatással rendelkeznek. További hatalmas előnyük kis méretük és hordozhatóságuk. A fentieknek köszönthetően ezekre a mobilokra a mérnökök már komoly, jól használható, esetenként igencsak újszerű alkalmazásokat fejleszthetnek.

Munkám során az egyik legújabb okostelefon rendszer, a Google Android képességeit kihasználó újszerű alkalmazást, egy mobil készüléken futó mozgásérzékelő és riasztó rendszert valósítottam meg. A rendszer működésének alapkoncepciója rendkívül egyszerű. Ha a telefon tulajdonosa például a nappaliját szeretné védeni egy esetleges betörés ellen, elegendő elhelyeznie a készülékét úgy, hogy annak kameráját a megfigyelendő térrészre irányítja, majd elindítania az alkalmazást. A program folyamatosan megfigyeli a kameráról érkező képet, és ha mozgást lát, üzenetet küld egy előre beállított telefonszámra vagy internetes címre, mellékelve a riasztást kiváltó képkockát. Így a felhasználó távolról értesülhet egy esetlegesen bekövetkező nemkívánatos eseményről. De felhasználható a rendszer például babafigyelőként, vagy más kreatív módon is.

Az alkalmazásom elkészítése előtt természetesen léteztek már profi megfigyelő és riasztórendszerek, ám a mobiltelefon alapú rendszer előnye éppen abban rejlik, hogy kiépítése és üzemeltetése semmiféle plusz költséget nem terhel a felhasználóra. Ugyancsak fontos szempont az egyszerű használhatóság, hisz a saját telefonkészülékét általában mindenki képes kezelni.

A rendszer újszerűségét és jól használhatóságát bizonyítja, hogy munkám elnyerte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2008. évi Tudományos Diákköri Konferenciája Mobil alkalmazások szekciójának I. díját, valamint a T-Mobile Magyarország MobilNet II. pályázata műszaki kategóriájának I. díját.
 

Adatlap

  • Foglalkozás:
  • Telefon:
  • Fax:
  • E-mail:
  • Honlap:

 


« Vissza az előző oldalra!

Gérce Község Önkormányzata - Magyar