Elérhetőségek
Gérce Község Önkormányzata
9672 Gérce,Kossuth utca 49.
Telefon:
+3695476002
Fax:
E-mail:
korjgerce@airplanet.hu
Szajki-tavak XXI. Főzőversenye - 2025.
2025. július 07., 00:00
Szajki-tavak Főzőverseny – A hagyomány és közösség ünnepe
A Szajki-tavak Főzőverseny közel két évtizede indult útjára, eredetileg a helyi önkormányzatok (polgármesterek és csapataik) kezdeményezésére. Az esemény célja mindig is a közösségek összekovácsolása volt, melynek színhelye a festői Szajki-tavak környéke. Az évek során a rendezvény kinőtte eredeti kereteit, és ma már civil szervezetek, egyesületek, baráti társaságok is nagy számban vesznek részt rajta.
Gérce sikere a 2025-ös Szajki-tavak Főzőversenyen
2025-ben immár 21. alkalommal rendezték meg a Szajki-tavak Főzőversenyét, melyen Gérce csapata is büszkén képviselte településünket. Versenyzőink vörösboros szarvaspörkölttel és hagyományos vasi dödöllével indultak, amellyel elnyerték a „Legjobb vadétel vándordíj”-át. Ez az elismerés nemcsak csapatunk szakértelmét, hanem településünk gazdag gasztronómiai hagyományait is méltatja.
A főzőverseny alkalmával lehetőségünk nyílt arra, hogy a standunkon kóstoló formájában bemutassuk Gérce és a Falunk jellegzetes ízeit.
Hálásan köszönjük a Szélessy Birtok nagylelkű felajánlását, amelynek köszönhetően a látogatók megízlelhették a birtok kiváló minőségű, hagyományos eljárással készült termékeit.
Kóstolótálainkon helyet kapott:
- paprikás és natúr mangalica kolbász,
- ropogós mangalica tepertő,
- vad ízvilágú szarvas kolbász,
- házi füstölt mangalica sonka, valamint
- mangalica szalonna.
Ezekkel a kiváló minőségű, adalékanyag-mentes húsárukkal büszkén képviselhettük térségünk gasztronómiai értékeit, és örömmel láttuk, milyen nagy sikert arattak a látogatók körében.
A főzőversenyen standunkon nemcsak helyi húsárukat, hanem különleges gércei mézeket is megkóstolhattak az érdeklődők.
Ezúton is köszönjük Őri József támogatását, aki nagylelkűen felajánlotta válogatott mézeit, hogy bemutathassuk Falunk természeti kincseit is.
A kóstolón a látogatók megízlelhették:
- az akácméz lágy, édes karakterét,
- a napraforgóméz markánsabb, telt ízét, valamint
- a vegyes virágméz gazdag, virágos aromáit.
Ezek a mézek kiválóan szemléltették, milyen gazdag és sokszínű természeti adottságokkal rendelkezik vidékünk – és milyen értékeket képviselnek azok, akik ezt elkötelezetten gondozzák.
A főzőversenyen standunk kínálata tartogatott még különlegességet: helyben készült, házi sajtokat, amelyeket a Kosztolánci család, helyi őstermelőknek köszönhettünk.
A család saját teheneinek tejéből készíti kézműves sajtjait, amelyeket gondos odafigyeléssel, adalékanyagok nélkül, természetes alapanyagokkal ízesítenek.
A kóstolóasztalra került:
- natúr sajt,
- paprikás sajt,
- lilahagymás sajt, valamint
- medvehagymás sajt is,
így mindenki megtalálhatta a saját ízlésének megfelelő változatot.
Ezekkel a sajtokkal nemcsak egy kiváló helyi termelőt mutathattunk be, hanem azt a gondosságot és minőséget is, amelyet Gérce és környéke képvisel a gasztronómiában.
Kóstolóként helyi, gércei hegyi borokat kínáltunk Bagoly András, Erős Gyula, Fülöp Zsolt és Balogh László felajánlásával, melyek a környék jellegzetes, termését tükrözik, valamint saját készítésű, gondosan érlelt házi pálinkánkat, amely a hagyományos ízek és az otthoni vendégszeretet tökéletes ötvözete.
Sátrunkat a kézműves horgoló klubunk tagjai által készített, aprólékosan megalkotott horgolt díszekkel tettük különlegessé, így egy barátságos, otthonos atmoszférát varázsoltunk a látogatók számára. A gasztronómiai élményeket házi készítésű, ropogós sajtos és káposztás pogácsával, valamint frissítő limonádéval egészítettük ki, hogy mindenki megtalálja kedvére való falatot és italt.
Ezzel az összetett kínálattal nemcsak a helyi ízeket, hanem közösségünk kézműves hagyományait is büszkén képviseltük a rendezvényen.
Képes élménybeszámolónk megtalálható galériánkban.
- Kapcsolódó link: https://gerce.hu/hu/galeria/szajki-tavak-xxi-fozoversenye-2025/
« Vissza az előző oldalra!