Szajki-tavak XXI. Főzőversenye - 2025.

2025. július 07., 00:00

Szajki-tavak Főzőverseny – A hagyomány és közösség ünnepe

A Szajki-tavak Főzőverseny közel két évtizede indult útjára, eredetileg a helyi önkormányzatok (polgármesterek és csapataik) kezdeményezésére. Az esemény célja mindig is a közösségek összekovácsolása volt, melynek színhelye a festői Szajki-tavak környéke. Az évek során a rendezvény kinőtte eredeti kereteit, és ma már civil szervezetek, egyesületek, baráti társaságok is nagy számban vesznek részt rajta.

Gérce sikere a 2025-ös Szajki-tavak Főzőversenyen

2025-ben immár 21. alkalommal rendezték meg a Szajki-tavak Főzőversenyét, melyen Gérce csapata is büszkén képviselte településünket. Versenyzőink vörösboros szarvaspörkölttel és hagyományos vasi dödöllével indultak, amellyel elnyerték a „Legjobb vadétel vándordíj”-át. Ez az elismerés nemcsak csapatunk szakértelmét, hanem településünk gazdag gasztronómiai hagyományait is méltatja.

A főzőverseny alkalmával lehetőségünk nyílt arra, hogy a standunkon kóstoló formájában bemutassuk Gérce és a Falunk jellegzetes ízeit.


Hálásan köszönjük a Szélessy Birtok nagylelkű felajánlását, amelynek köszönhetően a látogatók megízlelhették a birtok kiváló minőségű, hagyományos eljárással készült termékeit.

Kóstolótálainkon helyet kapott:

  • paprikás és natúr mangalica kolbász,
  • ropogós mangalica tepertő,
  • vad ízvilágú szarvas kolbász,
  • házi füstölt mangalica sonka, valamint
  • mangalica szalonna.

Ezekkel a kiváló minőségű, adalékanyag-mentes húsárukkal büszkén képviselhettük térségünk gasztronómiai értékeit, és örömmel láttuk, milyen nagy sikert arattak a látogatók körében.

 

A főzőversenyen standunkon nemcsak helyi húsárukat, hanem különleges gércei mézeket is megkóstolhattak az érdeklődők.
Ezúton is köszönjük Őri József támogatását, aki nagylelkűen felajánlotta válogatott mézeit, hogy bemutathassuk Falunk természeti kincseit is. 

A kóstolón a látogatók megízlelhették:

  • az akácméz lágy, édes karakterét,
  • a napraforgóméz markánsabb, telt ízét, valamint
  • a vegyes virágméz gazdag, virágos aromáit.

Ezek a mézek kiválóan szemléltették, milyen gazdag és sokszínű természeti adottságokkal rendelkezik vidékünk – és milyen értékeket képviselnek azok, akik ezt elkötelezetten gondozzák.

 

A főzőversenyen standunk kínálata tartogatott még különlegességet: helyben készült, házi sajtokat, amelyeket a Kosztolánci család, helyi őstermelőknek köszönhettünk.

A család saját teheneinek tejéből készíti kézműves sajtjait, amelyeket gondos odafigyeléssel, adalékanyagok nélkül, természetes alapanyagokkal ízesítenek.

A kóstolóasztalra került:

  • natúr sajt,
  • paprikás sajt,
  • lilahagymás sajt, valamint
  • medvehagymás sajt is,
    így mindenki megtalálhatta a saját ízlésének megfelelő változatot.

Ezekkel a sajtokkal nemcsak egy kiváló helyi termelőt mutathattunk be, hanem azt a gondosságot és minőséget is, amelyet Gérce és környéke képvisel a gasztronómiában.

 

 

Kóstolóként helyi, gércei hegyi borokat kínáltunk Bagoly András, Erős Gyula, Fülöp Zsolt és Balogh László felajánlásával, melyek a környék jellegzetes, termését tükrözik, valamint saját készítésű, gondosan érlelt házi pálinkánkat, amely a hagyományos ízek és az otthoni vendégszeretet tökéletes ötvözete.

Sátrunkat a kézműves horgoló klubunk tagjai által készített, aprólékosan megalkotott horgolt díszekkel tettük különlegessé, így egy barátságos, otthonos atmoszférát varázsoltunk a látogatók számára. A gasztronómiai élményeket házi készítésű, ropogós sajtos és káposztás pogácsával, valamint frissítő limonádéval egészítettük ki, hogy mindenki megtalálja kedvére való falatot és italt.

 

Ezzel az összetett kínálattal nemcsak a helyi ízeket, hanem közösségünk kézműves hagyományait is büszkén képviseltük a rendezvényen.

 

Képes élménybeszámolónk megtalálható galériánkban.

 



« Vissza az előző oldalra!


Gérce Község Önkormányzata - Magyar